Afgewezen schetsen

De meerderheid van mijn schetsen zullen nooit het daglicht zien. Ze liggen ergens verfrommeld, in mappen in het echte leven en op mijn computer. Sommige schetsen gooi ik weg, vooral degene die ik nooit zal afmaken.
Een slechte gewoonte, ik weet het! Maar ik vind het niet leuk om herinnerd te worden aan illustraties die niet werkten of mij frustreerden. Soms (vooral met opdrachten) vind ik de schets heel leuk, maar komt deze niet overeen met de wensen van de opdrachtgever. Schetsen kunnen ook een ‘aha’ moment zijn, wanneer ze de opdrachtgever wijzen op wat ze juist niet willen. Daar is helemaal niks mis mee. Daarom maak ik altijd meerdere schetsen. Schetsen zijn een cruciaal onderdeel van de route naar een afgeronde illustratie.

Dit is één van de schetsen die ik maakte voor een recente opdracht van een school:
Afgewezen schets
De schets is niet gekozen. In plaats daarvan maakte ik iets wat beter bij de wensen van de opdrachtgever aansloot. Maar ik vond de schets zelf nog steeds leuk. Ik vond de kinderen die ik had getekend leuk! Het is ook een stijl die nog ontbrak in mijn portfolio. Dus in plaats van deze schets te laten verdwijnen in het zwarte gat van mijn computer, besloot ik om de groep kinderen tot leven te brengen. Dit is het uiteindelijke resultaat (klik erop voor de grote versie):
Illustratie van afgewezen schets
Ik vond het erg leuk om de illustratie af te maken. Ik ben blij met het kleurrijke resultaat. Wie weet komen andere schetsen ook een keer weer bovendrijven…

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *